Szervezett káosz

Rendszertelen agymenések, néha gondolatokkal tűzdelve. A káosznak is van mintázata, és a szervezettnek tűnő dolgok is lehetnek kaotikusak...

Friss

  • Dexter... (törölt): nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek (2012.11.15. 07:48) (No) komment
  • mizrolist: @Monsanto: mondjuk akkor már inkább a klasszikus: www.youtube.com/watch?v=qiauaGbxipA :D (2010.07.11. 00:07) Öngól - vagy csak majdnem?
  • Ayda: Röviden és tömören:én őszintén félek a jövőtől. Nem bízom gyakorlatilag egyik pártban sem. (2010.06.10. 12:06) Csontvázak? Hol?

Címkék

HTML

Ebből bukás lesz, második rész

2010.06.03. 23:35 | mizrolist | Szólj hozzá!

Nem, most nem játékokról lesz szó... hanem a mai kormánykommunikációról (mielőtt valaki megszólalna: tudom, hogy Kósa Lajos nem tagja a kormánynak, de elég magas rangú tagja a Fidesznek ahhoz, hogy komolyan kelljen venni - elméletileg -, amit mond).

Tehát Varga Mihály szerint "nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat. Számos szakmai, a költségvetés tervezésekor elkövetett hibát találtak, és - fűzte hozzá - jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között". Kósa Lajos ugyanakkor azt mondta, hogy "Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. [...] Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret. [...] Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát." És ami a legszebb... "Eddig Magyarország szembe ment a trendekkel - mondta a polgármester, aki szerint ugyanakkor azok az országok voltak sikeresek a válságmenedzselésben, akik nem fogadták el a Világbank és az IMF előírásait. [...] A görög példa arra ad lehetőséget, hogy Magyarországot sem hagyják majd elsüllyedni, vagyis ezeknek a lépéseknek az árát le fogja nyelni Európa - vélte a politikus hozzátéve, hogy máskor nyilván nem nyelnék le, de ez most más időszak, most együtt kell működni."

Zseniális. Igaz, hogy csak a Fidesz látja olyan rossznak Magyarország helyzetét, mint Görögországét, de rögtön azzal kezdeni, hogy "ha a görögöket kihúztátok a szarból, akkor tegyétek meg már velünk is", annyira ötletes és remek elgondolás volt, hogy a kedvező pillanatnyi világgazdasági körülmények ellenére elkezdett esni a tőzsde és a forint is. Nem vagyok gazdasági végzettségű szakember, de annyi józan paraszti ésszel megáldott a sors, hogy nem tüntetem fel a saját helyzetemet rosszabbnak, mint amilyen valójában, pláne akkor, ha ezután tényleg elkezdhet romlani.

Arról ne is beszéljünk, hogy ma Orbán Viktor tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, Juan Manuel Barrosóval, aki egyértelművé tette: a Fidesz által hirdetett 6-7%-os hiányt nem fogja elfogadni az EU (a Bajnai-kormány költségvetésében 3,8%-os volt az idei cél). Tekintve, hogy a Fidesz eléggé elszánt abban, hogy legalább 2%-kal növelje a jelenlegi folyamatokból előre jelezhető költségvetési hiányt - amit az MNB tegnap 4,5%-ra becsült -, csúnya nyárra és még rondább őszre számítok.

Egyes bloggerek azt is felvetették, hogy bennfentesek shortolták a forintot a mai bejelentések előzetes ismeretében... Ha ez igaznak bizonyulna, az egyértelmű bizonyítéka lenne annak, hogy gátlástalanságban a húsosfazékhoz került klientúra sem rosszabb az előző 8 évben megtapasztaltnál. Persze az is igaz, hogy elég sok dolgot megmagyarázna a mai eseményekből.

Ezek mellett szinte fel sem tűnik a ma az Indexen megjelent Lázár János-interjúban elhangzott két mondat: "Azt a felvetést, hogy kié a frakció, a párté-e vagy a kormányé, életszerűtlennek tartom. Ez Orbán Viktor frakciója, ő jelölt a frakcióvezetésre, és a frakció abban érdekelt, hogy sikeres legyen a kormány." Mit nem mond ez a drága jó ember.

Frissítés: megszólalt Szijjártó Péter is. Két dolog lehetséges: 1. Bajnai és Oszkó elég tehetségesen megvezették az EU-t, az IMF-et és az összes létező pénzügyi elemzőt (ami utóbbiakról is sokat elárulna), és valóban ekkora a baj; 2. a Fidesznek valamiért az az érdeke, hogy bedöntse a forintot és a tőzsdét, és ezzel magával rántsa Európát is (lévén az európai tőzsdék is elkezdtek zuhanni). Ha az utóbbi igaz, akkor nagyon csúnya világ jön ránk még az idén. Kezdem kényelmetlenül érezni magam... 

Címkék: magyar gazdaság fidesz politikus wtf

A bejegyzés trackback címe:

https://mizrolist.blog.hu/api/trackback/id/tr772054943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása